Pokaż

Zapomniałeś hasła?

Pokaż

Podaj swój adres e-mail, na którego wyślemy link do zmiany hasła


Wróc do logowania

Zamknij
Zamknij

Blog Zdrowa dieta

Wróć
Kategorie bloga
6 sprawdzonych przepisów na przetwory!

6 sprawdzonych przepisów na przetwory! 11


Przepyszne, pachnące latem przetwory z warzyw i owoców, z całą pewnością umilą Wam mroźne, ponure, zimowe dni.  Niestety sezon na cudowne, polskie owoce i warzywa niedługo dobiegnie końca, dlatego nie zwlekajcie i czym prędzej przygotujcie różnego rodzaju dżemy, powidła, kompoty czy inne marynaty. Smacznymi przetworami z całą pewnością będą zajadać się zarówno dzieci i dorośli. Naleśniki z powidłami będą znikały w mig, a pachnące koprem ogórki kiszone idealnie wkomponują się w niedzielny obiad.

Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy na pyszne przetwory na zimę.

Zacznijmy najpierw od soczystych, polskich owoców. Dżemy i powidła cieszą się zimą ogromną popularnością. Kanapka z przepysznym dżemem morelowym, naleśniki z powidłami śliwkowymi… Na samą myśl, aż ślinka cieknie.

1. Dżem z moreli


Źródło zdjęcia: leitesculinaria.com

Składniki:

  • 1 kg moreli
  • 250 g  cukru
  • Sok z cytryny

Wykonanie:

Morele dokładnie myjemy i usuwamy pestki. Jeśli chcecie, aby dżem był delikatniejszy, sparzcie morele wrzątkiem i obierzcie ze skórki. Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy owoce i sok z cytryny. Całość smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pilnujcie, aby dżem Wam się nie przypalił, zapach spalenizny może wszystko posuć. Kiedy owoce już się rozpadną, a dżem zgęstnieje, przekładamy go do wyparzonych wcześniej słoików i pasteryzujemy.

2. Dżem wiśniowy ze skórką pomarańczową


Źródło zdjęcia: www.honeyandjam.com

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • pół szklanki cukru
  • pomarańcza

Wykonanie:

Umyte i wydrylowane wiśnie, przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, startą skórkę i wyciśnięty sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, do momentu aż wiśnie się rozpadną i zgęstnieją. Proces ten trwa zazwyczaj około 1 godzinę. Dżem przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

3. Powidła śliwkowe z cynamonem i goździkami


Źródło zdjęcia: www.bbcgoodfood.com

Składniki:

  • 2 kg śliwek
  • Pół szklanki cukru
  • 2 goździki
  • laska cynamonu

Wykonanie:

Śliwki należy dobrze umyć i usunąć z nich pestki. Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Całość smażymy na małym ogniu przez godzinę. Nie zapomnijcie o mieszaniu! Po upływie godziny, dodajemy goździki i cynamon i smażymy dalej około 3  godzin, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Powidła przekładamy do słoików i pasteryzujemy.


4. Kompot z mirabelek


Źródło: cuisine-maison-comme-autrefois.blogspot.fr

Składniki:

  • Mirabelki
  • Cukier
  • Woda

Wykonanie:

Mirabelki myjemy, usuwamy pestki i wkładamy do wyparzonego wcześniej słoika. Następnie do każdego słoika wsypujemy cukier (1 czubata łyżka do słoika o pojemności 500ml). Mirabelki z cukrem zostawiamy na około 2 godziny, tak aby owoce puściły sok. Następnie dopełniamy słoiki gorącą wodą i pasteryzujemy. Coś pysznego!

A jesteście sobie w stanie wyobrazić zimę bez kiszonych ogórków? Mam wrażenie, że my Polacy, po prostu za nimi przepadamy.

5. Kiszone ogórki z dużą ilością kopru i czosnku


Źródło zdjęcia: www.jaysbakingmecrazy.com

Składniki (na litrowy słoik):

  • Około 10 ogórków
  • Korzeń chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • Gałązka kopru
  • Sól
  • Woda

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy w zimnej wodzie.  Do słoika wkładamy obrane ząbki czosnku, chrzan, koper i ogórki. W garnku gotujemy wodę z solą (na 1 litr wody, 1 łyżka soli). Ogórki zalewamy wrzątkiem i dokładnie zakręcamy słoik.

6. Domowy, zdrowy ketchup


Źródło zdjęcia: www.jaysbakingmecrazy.com

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • Bazylia, oregano
  • 1 łyżka soli
  • Woda

Wykonanie:

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Wlewamy pół szklani wody i dodajemy czosnek oraz sól. Gotujemy na małym ogniu aż pomidory się rozpadną i ketchup zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy zioła. Ketchup przekładamy do słoików i pasteryzujemy.


Jak pasteryzujemy?

  • Przelane wrzątkiem słoiki, napełniamy gorącymi przetworami i mocno zakręcamy.
  • Na dnie garnka kładziemy ściereczkę, na której układamy słoiki. Nie przekręcamy ich do góry nogami!
  • Do ganka wlewamy gorącą wodę, tak mniej więcej do ¾ wysokości słoika.
  • Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy w niej słoiki około 20 minut.
  • Słoiki wyjmujemy, stawiamy do góry nogami i przykrywamy ściereczką
  • Następnego dnia sprawdzamy czy słoiki dobrze się zamknęły, czy wszystkie wieczka są wklęsłe.

A teraz pozostaje nam już tylko cierpliwie czekać na zimowe dni, kiedy to z czystym sumieniem będzie można zajadać się przepysznymi przetworami!

Dotarłeś do końca? Super! Będzie nam również bardzo miło jeśli zostawisz komentarz lub udostępnisz post :) 

Komentarze


Maja Szczukiewicz /

Dzisiaj siadam do robienia przecieru pomidorowego! Zupka pomidorowa często gości u nas na stole :) Robi się go szybko a jest o niebo lepszy od tego kupionego :)

Małgorzata T /

Do ogórków warto dodać liść wiśni/porzeczki, no i pół łyżeczki gorczycy. Przepis na ketchup? musze to wypróbować, świetny pomysł!

adamk /

Marcin popieram temat nalewek! :D

Wiki /

Mmm, przepis na dżem wiśniowy ze skórką pomarańczową wypróbowany - pycha! :)

Nati /

Śliwki, wiśnie..mniam :) Super pomysły jak wykorzystać nasze sezonowe owoce i warzywa, a warto czerpać z tych dobroci, bo to samo zdrowie!

Jola 24 /

Swego czasu robiłam przetwory z myślą o prezentach świątecznych :) pozwoliło mi to zaoszczędzić dużo kasy! a jak na grudzień to idealny prezent. zrobiłam powidła śliwkowe z gorzką czekoladą (w małych słoiczkach, które ładnie przystroiłam) oraz małe buteleczki z nalewką śliwkową :) jeden wieczór jednak trzeba na to poświęcić ...

Marcin - Jola 24 /

Rodzicowo - możecie pociągnąć temat nalewek :) może żona się zainspiruje haha :)

Redakcja Rodzicowo.pl - Marcin /

Zobaczymy co da się zrobić ;)

paulina00 /

Super! Na pewno skorzystam :)

Mariola 35 /

Masakra! chciałabym robić ale nie ma na to czasu :/ chociaż poczytać miło ;)

Magdalena /

Jakie to proste, a jakie pyszne! tęsknię za powidłami babci... to może czas na swoje! Dziękuję za przepis. Z cynamonem i goździkami będą pyszne :)