Pokaż




Zapomniałeś hasła?

Pokaż

Pokaż

Podaj swój adres e-mail, na którego wyślemy link do zmiany hasła


Wróc do logowania

Zamknij
Zamknij

Blog Zdrowa dieta

Wróć
Kategorie bloga
Olej kokosowy - hit czy kit?

Olej kokosowy - hit czy kit? 4


Olej kokosowy, to jeden z chętniej kupowanych olei w ostatnich latach. Podobno posiada szereg cudownych właściwości, pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Jednak olej ten zawiera aż około 90% nasyconych kwasów tłuszczowych. A przecież wszyscy dookoła alarmują, że kwasy te podnoszą poziom złego cholesterolu i niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Olej kokosowy jest przereklamowany, czy to naprawdę wielki hit?

Olej kokosowy owszem, zawiera bardzo dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, jednak są to kwasy, których łańcuchy są średniej długości. I właśnie to, czyni go jednym z najzdrowszych olei na świecie. Olej kokosowy trawi się o wiele szybciej, w porównaniu do pozostałych, niezdrowych tłuszczy. Co ciekawe trafia on od razu do naszej wątroby, a tam przetwarzany jest w energię. Dlatego jest dobrym dodatkiem do porannej kawy (nie zastępuje oczywiście śniadania). Dzięki niemu mamy więcej siły, którą możemy spożytkować, np. na atrakcje dla dzieci :)

Właściwości oleju kokosowego

  • Największy udział w oleju kokosowym, bo aż około 50%, ma kwas laurynowy, który słynie z cudownych właściwości przeciwbakteryjnych.
  • Kwas laurynowy który znajduje się w tym cudownym tłuszczu, jest także składnikiem mleka matki.  Jego regularne spożywanie wzmacnia odporność, pomaga w walce z infekcjami oraz łagodzi podrażnienia.
  • Cząsteczki oleju kokosowego, dostarczają komórkom dużo energii, dzięki czemu  wspomaga regulację poziomu insuliny, a także pomaga w walce z cukrzycą.
  • Mimo iż tłuszcz ten zawiera  nasycone kwasy tłuszczowe, nie powoduje on chorób serca, a wręcz przeciwnie, podwyższa poziom dobrego cholesterolu i pomaga w eliminowaniu złego.
  • Olej kokosowy wspomaga odchudzanie, ponieważ przyspiesza rozbijanie tłuszczy, które zalegają w organizmie.
  • Związki, które zawarte są w oleju kokosowym, odżywiają mięśnie oraz poprawiają wydajność  fizyczną.
  • Olej kokosowy zawiera antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia, a także odżywiają, nawilżają i regenerują skórę. Pomaga on zwalczyć wszelkiego rodzaju dolegliwości skórne np. wysypkę, trądzik, egzemę czy łuszczycę.
  • Tłuszcz ten jest wspaniałą odżywką do włosów. Sprawia, że włosy stają się  błyszczące, nie puszą się i są przyjemne w dotyku.
  • Olej ten posiada wysoką temperaturę dymienia, a więc wspaniale nadaje się do smażenia potraw. Placuszki czy naleśniki doskonale sprawdzą się na imprezach dla dzieci. Są lekkostrawne i pyszne.

Rodzaje oleju kokosowego

W sklepach dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego: rafinowany bądź nierafinowany.

Olej kokosowy nierafinowany- jest to olej tłoczony na zimno, który zachowuje swój cudowny, delikatny zapach i smak kokosa. I to właśnie ten olej jest bardziej naturalny i posiada najwięcej właściwości odżywczych.  W składzie dobrego oleju kokosowego powinien znajdować się jedynie sam olej, bez żadnych dodatkowych składników.

Olej  kokosowy rafinowany- jego produkcja odbywa się przy użyciu wysokich temperatur i ma na celu zwiększenie jego trwałości. Olej kokosowy rafinowany nie ma smaku ani zapachu, a punkt dymienia osiąga w temp. 204oC, wówczas gdy punkt dymienia oleju nierafinowanego to 177oC.  Niestety olej rafinowany, posiada mniej cudownych właściwości w porównaniu do oleju nierafinowanego.

Na co zwracać uwagę podczas kupna oleju kokosowego?

  • Bardzo ważny jest skład oleju kokosowego. Dobry olej, powinien w swoim składzie zawierać jedynie olej z miąższu kokosa. Nie kupujcie oleju, który w swoim składzie zawiera inne, niepotrzebne substancje.
  • Warto również zwrócić uwagę na informację dotyczącą smaku oraz zapachu. Jeśli na opakowaniu pojawi się napis „bezzapachowy” oznacza to, że jest to niestety olej rafinowany.
  • Olej kokosowy może również posiadać certyfikat, który potwierdza jego jakość. Certyfikat „BIO” oznacza, że produkt pochodzi z upraw, które zostały objęte kontrolą.
  • Należy zwracać także uwagę na jego konsystencję. Temperatura topnienia oleju kokosowego to około 24-26oC,dlatego na półkach sklepowych powinien mieć raczej stała konsystencję.

Jak widzicie, olej kokosowy posiada szereg cudownych właściwości. Bardzo korzystnie wypływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Uważnie czytajcie informacje zawarte na etykiecie, najlepiej wybierajcie olej nierafinowany z  certyfikatem „BIO” i cieszcie się jego pięknym smakiem i zapachem. 


Komentarze


Patrycja K /

W końcu muszę go wypróbować, przekonaliście mnie:)

Anna Koźmińska /

Dla mnie HIT!

Gosia Cedro /

Ja używam do kawy :D Dodaję odrobinkę dla smaku, teraz doczytałam, że dodaje energii i nawet bardzo nie szkodzi :) Niby można dodawać te syropy, ale są nafaszerowane chemią i cukrem. Olej kokosowy to jest to :)

Maja Szczukiewicz /

Miałam dwa podejścia... za każdym razem wyrzucałam pudełeczka już przeterminowane :/ Nawet naleśniki wolę smażyć na oleju.