Pokaż




Zapomniałeś hasła?

Pokaż

Pokaż

Podaj swój adres e-mail, na którego wyślemy link do zmiany hasła


Wróc do logowania

Zamknij
Zamknij

Blog Zdrowa dieta

Wróć
Kategorie bloga
Prosty przepis na zakwas do wielkanocnego żurku

Prosty przepis na zakwas do wielkanocnego żurku 1


Mamy sprawdzony i szybki przepis na zakwas do wielkanocnego żuru. Na takiej bazie świąteczne danie główne będzie smakować wyśmienicie! Samodzielnie zrobiony zakwas jest o niebo lepszy niż barszcz kupiony w sklepie.

 


atelier.intermarche.pl

Przepis na zakwas


Składniki:

 - 1 szklanka mąki żytniej

 - 1 szklanka przegotowanej ciepłej wody

 -  2-3 ząbki czosnku

 -  skórka od chleba

  • Składniki połącz i odstaw na ok. 3-4 dni w ciepłym miejscu. W tym czasie mąka opadnie na dno.
  • Naczynie przykryj gazą.
  • Raz dziennie przemieszaj zakwas.
  • Do przygotowania zakwasu najlepiej użyj naczynia kamionkowego lub glinianego. Możesz też użyć wyparzonego słoika.
  • Jeśli chcesz uzyskać nieco bardziej kwaskowaty smak, odstaw zakwas na dłuższy czas, maksymalnie do 6 dni.
  • Zakwas możesz również przelać i trzymać w lodówce przez około 10 dni.

 


www.tesco.pl

 

Barszcz biały czy żurek? Jak je odróżnić?

Żurek i barszcz biały wyglądają i smakują podobnie. Podstawową różnicą jest zakwas, z którego zostały przygotowane. Żurek jest zrobiony na bazie mąki żytniej, a barszcz biały na bazie mąki pszennej.

Barszcz gotujemy na kiełbasie białej i włoszczyźnie, możemy dodać również ziemniaki. Zagęszczamy go śmietaną, by uzyskać gęstą, kremową konsystencję.

Żurek gotujemy na wędzonce i wędzonej kiełbasie. Nie zagęszczamy go, ponieważ powinien mieć rzadką konsystencję.

 

Życzymy smacznego! :)

 


Komentarze


Izabel /

Dziękuję za przepis! :)