Pokaż

Zapomniałeś hasła?

Pokaż

Podaj swój adres e-mail, na którego wyślemy link do zmiany hasła


Wróc do logowania

Zamknij
Zamknij

Blog Zdrowa dieta

Wróć
Kategorie bloga
Zioła - najlepsze przyprawy do potraw!

Zioła - najlepsze przyprawy do potraw! 2


Zioła to niby takie niepozorne listki, a potrafią zmienić smak dania. Uwydatniają, wzbogacają i zaostrzają charakter każdej potrawy. Czasami tylko jeden listek bazylii wystarczy, aby nasze spaghetti pomidorowe pachniało i smakowało nieziemsko.

Większość ziół można oczywiście kupić na bazarku, bądź też w supermarkecie. Zazwyczaj są to już wyrośnięte zioła, gotowe do użycia, posadzone w małych, plastikowych doniczkach.  Niestety, po kilku dniach nadają się one do wyrzucenia, nie mają szans na długie przetrwanie.

Jeśli chcecie cieszyć się pachnącymi, aromatycznymi ziołami przez długi czas, polecamy uprawianie ich w domu! Świeże zioła będziecie mieć na wyciągniecie ręki, Wasze potrawy będą cieszyły się niesamowitym smakiem, a w kuchni będzie unosił się wspaniały zapach. Warto wspomnieć, że parapet wypełniony pięknymi, małymi doniczkami wygląda naprawdę obłędnie. Sadzenie i pilnowanie wzrostu roślin to także świetna rozrywka dla dzieci :)

Jakie zioła uprawiać w domu?

Cudownych ziół jest całe mnóstwo, jednak w domowych warunkach polecamy uprawiać:

  • Bazylię
  • Szałwię
  • Oregano
  • Majeranek
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Rukolę
  • Pietruszkę
  • Miętę

Zastanówcie się jednak jakie zioła najczęściej używacie, jakie kochacie i jakie Wam smakują, takie też posadźcie. A jeśli macie dużo miejsca i uwielbiacie zieleń, to możecie oczywiście uprawiać wszystkie roślinki.

Czego będzie potrzebne na początek?

  • Nasiona ziół, które chcemy uprawiać
  • Ziemia
  • Małe kubeczki (możecie użyć tych po jogurtach), a jeśli ma być mega profesjonalne, to w sklepach możecie kupić tekturowe pojemniczki na sadzonki.

Jaki jest kolejny krok?

Na dnie kubeczków, trzeba zrobić dziurkę, tak aby woda mogła swobodnie odpływać. Pudełeczka wypełniamy ziemią, a po wierzchu rozsypujemy nasiona, nie za dużo ponieważ zioła potrzebują sporo miejsca. Jedna torebeczka z nasionami, wystarczy na około 3 kubeczki po jogurcie. Tylko w przypadku oregano, bazylii, rukoli oraz pietruszki, nasiona przysypujemy ziemią.  Nasiona delikatnie zraszamy wodą, pudełeczka stawiamy na parapecie i  czekamy.

Po upływie około miesiąca, kiedy ziołom zacznie brakować już miejsca w ich dotychczasowych pojemniczkach, przesadzamy je do docelowych doniczek wypełnionych ziemią. Jeśli użyliście plastikowych pojemniczków, zioła będziecie musieli z nich wyjąć i dopiero przesadzić do większej doniczki. W przypadku tekturowych pojemniczków na sadzonki, będzie o wiele prościej, ponieważ wsadzamy je bezpośrednio do ziemi.

Jak dbać o zioła?

  • Zioła należy podlewać wodą o temperaturze pokojowej (zimna woda może zahamować ich wzrost).
  • Doniczki ustawiamy na nasłonecznionym parapecie, roślinki kochają słońce.
  • Zioła trzeba regularnie podlewać, jednak nie przelewać.
  • Roślinki te są naprawdę delikatne, dlatego dbamy, aby nie stały w przeciągu.
  • Podobno z kwiatkami trzeba rozmawiać, może i z ziołami także? :)

Do czego wykorzystać zioła w kuchni? Do jakich potaw będą pasować?

  • Bazylia – wspaniale łączy się z pomidorami, drobiem, mozzarellą i sałatami. Czym byłoby spaghetti ze świeżych pomidorów bądź caprese z pomidorów i mozzarelli bez bazylii?
  • Szałwia – jej listki mają delikatny posmak mięty i cytryny. Wspaniale komponuje się z wieprzowiną. A masełko szałwiowe wprost stworzone jest dla ravioli szpinakowego.
  • Oregano – doskonale podkreśla smak dań z pomidorów, potraw mięsnych a także idealnie nadaje się do sosów.
  • Majeranek – najczęściej dodawany jest do dań z fasoli, kapusty czy też ziemniaków. Podkreśla także smak gulaszu, pizzy jak również dań z grilla.
  • Rozmaryn – jego dość intensywny smak wspaniale pasuje do wieprzowiny, wołowiny i dziczyzny.
  • Tymianek - doskonale nadaje się do smażonych mięs, a wprost idealnie komponuje się z kaczką, miodem i owocami.
  • Rukola – możecie z niej stworzyć przepyszną, lekką sałatkę, jak również może być wykorzystana jako wspaniały dodatek do pizzy czy kanapek.
  • Pietruszka – zioło to cieszy się w polskiej kuchni ogromną popularnością. Natka pietruszki dodawana jest do zup, mięs czy też sosów, a także do sałatki z avocado.
  • Mięta – wspaniale współgra z jagnięciną, wykorzystywana jest także do przygotowywania orzeźwiających napojów, a herbatka miętowa łagodzi ból brzucha.

Zioła mają wiele niesamowitych właściwości. Kiedy wpadliśmy w szał kupowania gotowych mieszanek, rośliny zeszły na dalszy plan. Na szczęście w porę się opamiętaliśmy, bycie eko jest modne, więc i świeże zioła wracają do łask. To świetne rozwiązanie - zdrowsze, tańsze, smaczniejsze! Polecamy - Rodzicowo.pl :) 


Komentarze


Magdalena /

u nas w kuchni także ziół coraz więcej i jest naprawdę smacznie :)

Gosia Cedro /

Używam tylko ziół, żadnych "kucharków", "vegetek" ani "warzywek" :)