Pokaż




Zapomniałeś hasła?

Pokaż

Pokaż

Dane firmy

*

*

*

Podaj swój adres e-mail, na którego wyślemy link do zmiany hasła


Wróc do logowania

Zamknij
Zamknij

Blog Zdrowa dieta

Wróć
Kategorie bloga
5 świetnych pomysłów na drugie śniadanie dla dziecka

5 świetnych pomysłów na drugie śniadanie dla dziecka 4


Drugie śniadanie to bardzo ważny posiłek, o którym nie można zapomnieć.  Dzieci w szkole są bardzo aktywne i zazwyczaj na jedzenie mają bardzo mało czasu. Dlatego też, drugie śniadanie powinno zachęcać je swoim wyglądem, smakiem i zapachem, jak również powinno zawierać dużą moc witamin i minerałów.

Zdecydowanie lepszym pomysłem jest przygotowanie dziecku zdrowego posiłku w domu, niż danie pieniążków, za które kupi sobie słodką bułkę czy też inną niezbyt wartościową przekąskę.

Bardzo dobrym pomysłem jest zakup lunchboxa, który z całą pewnością ułatwi przechowywanie drugiego śniadania. Posiłek najlepiej zaplanować sobie dzień wcześniej, tak aby móc sprawdzić dostępność w kuchni wszystkich potrzebnych składników. Dzieci zazwyczaj marudzą, wybrzydzają i szybko się nudzą, dlatego najlepiej przygotowywać im na każdy dzień tygodnia inne śniadanie, które będą zabierały ze sobą do szkoły.

Przygotowaliśmy specjalnie dla Was 5 przepisów na pyszne i zdrowe propozycje na drugie śniadanie dla dzieci.

Ciasteczka owsiane


źródło: aspicyperspective.com

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki mąki razowej
2,5 szklanki posiekanych bakalii (orzechy, rodzynki, śliwki, morele, słonecznik, żurawina)
160 g masła
2 jajka
0,5 łyżeczki cynamonu
 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki cukru (najlepiej cukru brązowego)

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i ucieramy aż do momentu uzyskania puszystego kremu.  Wsypujemy mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną, posiekane bakalie oraz płatki owsiane. Całość dokładnie zagniatamy i lepimy kuleczki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasteczka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 11-13 minut.

Rożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta


źródło: adventuresincooking.com

Składniki:

ciasto francuskie
250 g szpinaku
100 g sera feta
120 g jogurtu naturalnego
5 suszonych pomidorów
pieprz

Wykonanie:

Szpinak dokładnie myjemy, wrzucamy na gotującą wodę i blanszujemy przez 5 minut. Po upływie tego czasu odcedzamy i pozbywamy się nadmiaru wody ze szpinaku. Następnie mieszamy go z serem feta, jogurtem naturalnym i pokrojonymi wcześniej pomidorami suszonymi. Całość doprawiamy pieprzem, nie solimy, ser feta jest już wystarczająco słony. Ciasto francuskie rozwijamy, wycinamy kwadraty o boku o długości 15 cm, na środku układamy farsz i zawijamy, tak aby powstał rożek. Blachę z rożkami wkładamy do nagrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy około 18 minut.

Pancakes na kefirze z owocami (2 porcje)


źródło: pumpkinnspice.com

Składniki:

1 jajko
70 g mąki
100 g kefiru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka cukru
0,5 łyżki oleju roślinnego

Wykonanie:

Do miski wlewamy kefir oraz wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy wszystkie składniki sypkie oraz wlewamy olej. Delikatnie miksujemy, aż do momentu połączenia się wszystkich składników.  Smażymy na rozgrzanej patelni o około 1,5 minuty na każdej ze stron. Pancakes powinny się ładnie zarumienić, ale nie spalić.

Do lunchboxa oprócz placuszków wkładamy owoce, mogą to być borówki, banany, morele, wszystko zależy od tego, co lubi Wasze dziecko.

Muffiny jabłkowe


źródło: addapinch.com

Składniki:

2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu
1 jajko
1 szklanka mleka
100 g masła
2 jabłka

Wykonanie:

Masło roztapiamy w garnku, dolewamy mleko i wbijamy jajko. Całość mieszamy dokładnie trzepaczka. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Mokre składniki przelewamy do suchych i dodajemy starte na grubych oczkach tarki jabłko. Masę przelewamy do foremek (pozostawiamy trochę miejsca, tak aby nasze muffinki mogły urosnąć). Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 20 minut.

Kanapka z chleba razowego z avocado i kurczakiem


źródło: 100kitchenstories.se

Składniki:

2 kromki chleba razowego bądź bułeczka grahamka|
0,5 avocado
kawałek piersi z kurczaka
mały pomidor
sok z cytryny

Wykonanie:

Pierś z kurczaka nacieramy ulubionymi  przyprawami najlepiej dzień wcześniej i chowamy do lodówki. Rano kurczaka wkładamy do garnka z wodą i gotujemy przez około 10 minut.  Pokrojone avocado, pokrojonego pomidora i sok z cytryny, dokładnie blendujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy. Pastą smarujemy pieczywo, wkładamy pierś z kurczaka i pyszna kanapka już gotowa. Zawijamy ją w folię spożywczą bądź też papier śniadaniowy.

Do każdego lunchboxa możecie także dodać porcję warzyw np. obraną i pokrojoną w słupki marchewkę, bądź też porcję owoców, świeżych lub suszonych. Warto też urozmaicać dzieciom posiłki, bo bułka z szynką szybko się nudzi. Może dlatego często znajdujemy w plecakach zielone kanapki?


Komentarze


Dorota /

Rożki z ciasta francuskiego super i nie na słodko! :)

Patrycja K /

Myślę, że i rodzic się skusi na takie muffiny jabłkowe- co najlepsze wydają się proste w przygotowaniu. zaczynam się martwić o swoją dietę...

Anna Koźmińska /

Ciekawe czy moim dzieciom zasmakuje kanapka z kurczakiem i awokado...wolałyby z nutellą :(

Gosia Cedro /

Te placuszki są fajną propozycją, spróbuję :)