Kategorie bloga
Czy mleko można mrozić? – krótki przewodnik 

Czy mleko można mrozić? – krótki przewodnik 


Odwieczne pytanie brzmi:  Czy mleko można mrozić? Dowiedzieliśmy się ostatnio kilku ciekawostek dotyczących mleka. Według Dairy Council for Northern Ireland (DCNI), tak, możliwe jest zamrożenie mleka, ale z zachowaniem pewnych środków ostrożności.

  • Po pierwsze, najważniejsze i chyba najbardziej oczywiste jest to, aby zamrozić mleko, które wciąż mieści się w terminie przydatności do spożycia. Jeśli butelka jest już otwarta od kilku dni i mleko zaczyna pachnieć dość dziwnie, prawdopodobnie jest już za późno.
  • Największym niebezpieczeństwem, jakie związane jest z zamrożeniem mleka, jest jego ekspansja. Dlatego też nie należy zamrażać go w szklanej butelce, ponieważ pęknie.  
  • Kolejną rzeczą, o której należy pamiętać jest to, że mleko po zamrożeniu zmienia swój kolor. Z białego zamienia się w żółte. Dla wielu osób wygląda ono już nieapetycznie.
  • Należy również zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu w mleku, które chcemy zamrozić. To pełnotłuste ani półtłuste nie zamarza, ze względu na wyższą zawartość tłuszczu. Jest to spowodowane tym, że tłuszcze wymagającym znacznie niższej temperatury niż -18 stopni. A jedynie taką temperaturę może zaoferować typowa zamrażarka gospodarstwa domowego.

Kilka nakazów, zakazów i porad dotyczących mrożenia mleka:

  1. Pojemniczek z mlekiem, ustawiony w pozycji pionowej zmniejsza ryzyko wycieku mleka.
  2. Rozmrażanie mleka w lodówce może trwać całą wieczność. Dlatego lepiej pozostawić je na pewien czas w zimnej wodzie.
  3. Przygotowanie shake'a  z mleka, które było zamrożone pomoże w usunięciu wodnistej warstwy, która może tworzyć się na górze.
  4. Rozmrożone mleko należy zużyć w przeciągu kilku dniu.
  5. Organiczne mleko po zamrożeniu nie jest tak żółte jak nieorganiczne. Mleko organiczne pochodzi od krów karmionych organiczną paszą lub wypasanych na wolnej od pestycydów trawie.
  6.  Nie należy rozmrażać mleka w kuchence mikrofalowej ani nie używać innego źródła ciepła.
  7. Podobnie jak mleko, masło również można zamrażać. Należy jednak uważać, bo niektóre sery nie nadają się do mrożenia.

Po zachowaniu tych kilku punktów, możecie spokojnie zamrozić nadwyżkę mleka, by potem wyjąć ją w kryzysowej sytuacji. 

źródło: https://www.independent.co.uk


Komentarze