Kategorie bloga
Prosty przepis na zakwas do wielkanocnego żurku

Prosty przepis na zakwas do wielkanocnego żurku


Mamy sprawdzony i szybki przepis na zakwas do wielkanocnego żuru. Na takiej bazie świąteczne danie główne będzie smakować wyśmienicie! Samodzielnie zrobiony zakwas jest o niebo lepszy niż barszcz kupiony w sklepie.

 


atelier.intermarche.pl

Przepis na zakwas


Składniki:

 - 1 szklanka mąki żytniej

 - 1 szklanka przegotowanej ciepłej wody

 -  2-3 ząbki czosnku

 -  skórka od chleba

  • Składniki połącz i odstaw na ok. 3-4 dni w ciepłym miejscu. W tym czasie mąka opadnie na dno.
  • Naczynie przykryj gazą.
  • Raz dziennie przemieszaj zakwas.
  • Do przygotowania zakwasu najlepiej użyj naczynia kamionkowego lub glinianego. Możesz też użyć wyparzonego słoika.
  • Jeśli chcesz uzyskać nieco bardziej kwaskowaty smak, odstaw zakwas na dłuższy czas, maksymalnie do 6 dni.
  • Zakwas możesz również przelać i trzymać w lodówce przez około 10 dni.

 


www.tesco.pl

 

Barszcz biały czy żurek? Jak je odróżnić?

Żurek i barszcz biały wyglądają i smakują podobnie. Podstawową różnicą jest zakwas, z którego zostały przygotowane. Żurek jest zrobiony na bazie mąki żytniej, a barszcz biały na bazie mąki pszennej.

Barszcz gotujemy na kiełbasie białej i włoszczyźnie, możemy dodać również ziemniaki. Zagęszczamy go śmietaną, by uzyskać gęstą, kremową konsystencję.

Żurek gotujemy na wędzonce i wędzonej kiełbasie. Nie zagęszczamy go, ponieważ powinien mieć rzadką konsystencję.

 

Życzymy smacznego! :)

 


Komentarze