Dlaczego dzieci „zajadają” emocje i jak wpływa to na ich przyszłość?
Kiedy pojawia się stres i emocje, coraz więcej dzieci sięga po jedzenie. Zajadają zdenerwowanie, smutek i żal. Najnowsze badanie sugeruje, że dzieci nauczyły się takiego zachowania, a nie je odziedziczyły.
Badanie przeprowadzone przez University College London (UCL), opublikowane w czasopiśmie Pediatric Obesity wykazało, że główną przyczyną emocjonalnego jedzenia było środowisko domowe. Rodzice bardzo często przygotowują dzieciom pyszne jedzenie, aby poczuli się lepiej.
Nowe badania opierają się na poprzednich, przeprowadzonych przez UCL i opublikowanych w 2017 roku. Podkreślono w nich silny wpływ środowiska domowego na emocjonalne odżywianie dzieci.
„Doświadczanie stresu i negatywnych emocji, może mieć wpływ na zmianę apetytu u ludzi” – powiedział dr Moritz Herle z UCL Great Ormond Street Institute of Child Health, który był współprowadzącym badania.
„Niektórzy marzą o swojej ulubionej przekąsce, a inni tracą apetyt, gdy czują się zestresowani lub smutni. Badanie to potwierdza nasze wcześniejsze wyniki sugerujące, że nadmierne emocje u dzieci są w większości zależne od czynników środowiskowych.”
W badaniu wzięło udział 398 czteroletnich bliźniaków brytyjskich. Połowa z nich pochodziła z rodzin, w których rodzice byli otyli, a połowa z rodzin o prawidłowej wadze. Rodzice opowiedzieli o nawykach żywieniowych swoich dzieci i ich tendencji do jedzenia w emocjach. Badacze porównali dane dotyczące bliźniąt pochodzących z tej samej i z innej grupy. Wzięto pod uwagę także wskaźnik emocjonalnego odżywiania i stwierdzono bardzo niewielką różnicę. Sugeruje to, że środowisko ma większy wpływ na to jak odżywiają się dzieci, niż uwarunkowania genetyczne.
„W rzeczywistości nie wiemy zbyt wiele o konsekwencjach zdrowotnych i psychicznych wynikających z jedzenia emocjonalnego w dzieciństwie, ponieważ nie przeprowadzono badań, które śledzą te dzieci przez kolejne lata” – powiedziała dr Clare Llewellyn z Instytutu Epidemiologii i Zdrowia UCL.
„Zrozumienie, w jaki sposób rozwijają się te tendencje jest kluczowe, ponieważ pomaga badaczom udzielać odpowiednich porad.” Zespół ujawnił, że będą nadal badać środowisko domowe pod kątem czynników, które mogą odgrywać rolę w jedzeniu emocjonalnym.”
źródło: https://www.independent.co.uk