Porządek w lodówce – o czym pamiętać, by ograniczyć marnowanie żywności?
Każdego dnia do naszych śmietników trafiają setki kilogramów żywności. Często są to produkty, o których po prostu zapomnieliśmy, a które zostały „odkryte” podczas porządkowania lodówki. Takie sytuacje przestaną się powtarzać, jeśli dobrze zorganizujesz przestrzeń. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Dlaczego warto mieć porządek w lodówce?
Istnieje aż kilka ważnych powodów, dla których warto regularnie dbać o porządek w lodówce. Po pierwsze – od sposobu przechowywania jedzenia zależy to, ile zachowa ono cennych wartości odżywczych. Po drugie – dzięki porządkowi w lodówce nie „przykładamy ręki” do tak ogromnego problemu, jakim jest marnowanie żywności (w zorganizowanej przestrzeni nie schowa się żaden jogurt, dżem czy kawałek boczku). W końcu po trzecie – ograniczenie marnowania jest zwyczajnie ekonomiczne.
Jak utrzymywać porządek w lodówce? 10 porad
Aby ograniczyć marnowanie żywności, stosuj się do następujących zasad:
- Układaj produkty, uwzględniając terminy ważności – najbliżej drzwi powinny stać produkty otwarte oraz te o najkrótszym terminie.
- Raz w tygodniu czyść chłodziarkę kompleksowo (wyjmij produkty, przetrzyj półki, umyj szuflady).
- Zamykaj otwarte produkty w szczelnych pojemnikach.
- Zwiększ przestrzeń dzięki przechowywaniu w lodówce jedynie produktów, które tego wymagają. Do tego grupy nie należą niektóre warzywa i owoce, oleje, orzechy.
- Pamiętaj o strefach. Warzywa i owoce przechowuj w miejscach do tego przeznaczonych.
- Utrzymuj odpowiednią temperaturę (to 5 stopni lub mniej).
- Stosuj szklane, przezroczyste opakowania – szybciej sięgamy po widoczne produkty
- Nie przeładowuj lodówki. Kupuj z umiarem.
- Na drzwiach lodówki przetrzymuj produkty, które dobrze znoszą wahania temperatury (napoje, musztarda, ketchup).
- Jeśli nie planujesz zużyć kupionego mięsa w ciągu 2-3 dni, włóż je do zamrażarki. Takie działanie ma na celu ograniczanie przeładowania chłodziarki.
Czy lodówka może „pomóc” w ograniczeniu marnowania jedzenia?
Jeśli planujesz zakup nowej lodówki, to pamiętaj, aby zwrócić uwagę na nowoczesne funkcje, które również pomogą ci ograniczać marnowanie jedzenia. Dla przykładu nowe chłodziarki Electrolux są wyposażone w szuflady NaturaFresh™, które przedłużają świeżość produktów aż trzykrotnie. Wszystko dzięki funkcji utrzymywania w szufladzie temperatury 0°C – idealnej dla mięsa i ryb.
Innym udogodnieniem, dzięki któremu łatwo zorganizujesz przestrzeń w chłodziarce, jest MaxiBox – szuflada na warzywa, która wyróżnia się swoim dużym rozmiarem.
Porządkuję, nie marnuję!
Każdego roku w Polsce marnuje się około 10 milionów ton żywności. Te liczby muszą się zmniejszyć – dla dobra naszego oraz świata. Zacznij od małych gestów, takich jak choćby uporządkowanie wnętrza swojej chłodziarki.