Jak zwiększyć odporność całej rodziny i zapobiegać przeziębieniom?
Najlepsze sposoby na wzmocnienie odporności
Syrop z czarnego bzu – owoce czarnego bzu zawierają dużą ilość witaminy A oraz C, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Sierpień i wrzesień to czas, w którym zbiera się kwiaty czarnego bzu, które posłużą nam właśnie do przygotowania syropu. Sposobów na jego przyrządzenie jest naprawdę wiele. (Przepis znajdziecie na końcu artykułu)
Herbata lipowa z miodem – zarówno lipa jak i miód, posiadają szereg właściwości, które pomagają wzmocnić odporność. Regularne picie takiej herbatki, może uchronić całą rodzinę przed przeziębieniem.
Herbata z sokiem z malin – sok malinowy dodany do herbaty to przepyszna bomba witaminowa. Jeśli nie udało Wam się przygotować domowego soku z malin, nie martwcie się. W sklepach ze zdrową żywnością, możecie kupić sok z małą ilością cukru, a nawet całkowicie bez niego. Nawet lekarze dziecięcy polecają sok z malin na wzmocnienie odporności.
Woda z miodem, cytryną i imbirem – imbir zawiera substancje antybakteryjne, antywirusowe, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Dlatego połączenie imbiru, miodu i cytryny jest niezastąpionym sposobem na wzmocnienie odporności.
Napar z majeranku z miodem – majeranek nie tylko poprawia pracę żołądka, ale także pomaga w przeziębieniu. Napar z majeranku z miodem wato pić także profilaktycznie, aby zapobiec atakowi wirusów, które krążą w powietrzu. (Przepis znajdziecie na końcu artykułu)
Olej z czarnuszki – czarnuszka, czyli czarny kmin, wspiera i poprawia naszą odporność. Wystarczy codziennie, na czczo podawać dziecku pół łyżeczki czarnuszki, aby zwiększyć jego odporność.
Pyłek kwiatowy – jeśli Wasze dzieci nie są uczulone na miód, możecie także wypróbować pyłek kwiatowy. Wystarczy wieczorem, do letniej wody wsypać łyżeczkę pyłku i pozostawić na całą noc. Rano, przed podaniem maluchowi, możecie napój lekko podgrzać.
Kasza jaglana – wiecie, że kasza jaglana posiada ogromne ilości witaminy B1, B2, B6, żelaza oraz miedzi! Ma także właściwości rozgrzewające i pomaga w walce z wirusami. Dlatego szczególnie w okresie jesienno – zimowym kasza jaglana powinna na stałe zagościć w Waszym menu.
Mikstura z czosnku, miodu oraz cytryn – niezastąpiona w okresie przeziębień i grypy. Złożona z naturalnych antybiotyków, zapobiega chorobom, wzmacnia organizm. Niestety zawiera czosnek, za którym dzieciaki nie przepadają. (Przepis znajdziecie na końcu artykułu)
Pigwa to bogactwo witaminy C, dlatego jeśli chcecie wzmocnić odporność, to sok z pigwy powinien zagościć w Waszym domu. Pigwę dokładnie umyjcie, pokrójcie w kostkę i zasypcie cukrem. Odstawcie w ciepłe miejsce i poczekajcie, aż owoc puści sok. Sok ten będzie wspaniałym dodatkiem do herbaty, a jeśli chcecie możecie pić go bez żadnego rozcieńczenia. Dwa razy dziennie po jednej łyżce.
Dodatkowe sposoby na zwiększenie odporności
Bardzo ważne jest prawidłowe odżywianie się. Jeśli chcecie cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem powinniście jeść 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Wasza dieta powinna być bogata w witaminy i minerały. Witaminę C Znajdziecie w kiszonkach, owocach cytrusowych, natce pietruszki. Jak wpleść w posiłki warzywa i owoce pisaliśmy TUTAJ.
Drugim kluczowym czynnikiem dla poprawy odporności jest ruch na świeżym powietrzu. Nic tak nie wzmacnia i nie hartuje jak aktywność fizyczna. Zadbajcie o codzienne spacery i zdrowy ruch.
Jeszcze jedno – ubierajcie dzieci stosownie do pogody, ale nie przegrzewajcie ich. Organizm przegrzany jest jeszcze bardziej narażony na przeziębienia.
Sprawdzone przepisy na mikstury wzmacniające odporność
Sok z czarnego bzu
Składniki (otrzymamy około 800 ml syropu):
– 1 kg owoców czarnego bzu
– 500 g cukru
– woda
Wykonanie:
Owoce czarnego bzu usuńcie z kiści, następnie umyjcie i przełóżcie do garnka. Pamiętajcie, aby używać tylko dojrzałych, czarnych owoców, te niedojrzałe wyrzućcie. Do garnka wlejcie niewielką ilość wody, tylko aby przykryć owoce. Gotujcie na małym ogniu przez 10 minut, a następnie przetrzyjcie owoce przez sito. Do otrzymanego soku, dodajcie cukier i całość gotujcie jeszcze około 30 minut. Syrop przelejecie do słoików i zapasteryzujcie. Bomba witaminowa na zimę już gotowa. Syrop możecie dodawać do herbaty bądź wody.
Napar z majeranku z miodem
Składniki:
– 1 łyżeczka suszonego majeranku
– 1 szklanka wrzątku
– 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Majeranek zalejcie wrzątkiem i pozostawcie pod przykryciem na 10 minut. Następnie napar przecedźcie przez sitko i dodajcie łyżkę miodu.
Mikstura z miodu, czosnku i cytryn
Składniki:
– 10 ząbków czosnku
– sok z 5 cytryn
– szklanka miodu
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie z blendujcie i odstawcie na 24 godziny. Pijcie 1 łyżeczkę dziennie, tak profilaktycznie.
Jak widzicie, sposobów na wzmocnienie odporności jest całe mnóstwo. Mamy nadzieję, że nasze rady okażą się pomocne i Wasze maluchy będą dzielnie broniły się przed przeziębieniem, a dom przestanie jesienią i zimą zamieniać się w szpital.
Moim zdaniem nie jest potrzebna żadna większa filozofia tylko zwyczajnie dbanie o siebie i profilaktyka. Wystarczy porobic badania i uzupełnić braki. Morfologia to podstawa jak dla mnie. W tym roku nawet dlatego tez zrobili akcje w laboratorium diagnostyki, ze przy zakupie pakietu dla kobiet pakiet dla mężczyzn jest 15% taniej, a 20% dla dzieci. Cena naprawde dobra jak na pełen pakiet badań