Mrożenie żywności – sposób na uniknięcie marnowania jedzenia. Co mrozić, a czego lepiej nie?
Czy wiesz, że mrożenie pożywienia to jeden z najznakomitszych sposobów na przedłużenie jego świeżości? Oczywiście nie każdy produkt spożywczy można beztrosko wrzucić do zamrażarki. Sprawdź, co nadaje się do mrożenia i jak wybrać idealną chłodziarko-zamrażarkę.
Mrożenie – najlepszy sposób na przedłużenie świeżości
Mrożenie uznawane jest za najlepszy i najwygodniejszy sposób przechowywania żywności. Pozwala na przedłużenie jej świeżości przy zachowaniu niemal wszystkich składników odżywczych. Ułatwia oszczędzanie, bo produkty kupowane w większych ilościach są niemal zawsze znacznie tańsze. W końcu – co również ma ogromne znaczenie – pozwala chronić żywność przed zmarnowaniem.
Które produkty można mrozić?
W Polsce każdego roku marnuje się 10 milionów ton żywności. Jeśli każdy z nas włoży choć niewielki wysiłek, by przedłużyć świeżość produktów spożywczych, liczba ta znacząco się zmniejszy. A my sami sporo oszczędzimy.
Oczywiście mrożenie żywności (półproduktów i resztek dań) powinno przebiegać przy stosowaniu się do pewnych zasad. Przede wszystkim warto wiedzieć, co można mrozić, a czego lepiej do zamrażarki nie wkładać. Do pierwszej kategorii należą:
- surowe mięso,
- ryby,
- pieczywo,
- niektóre owoce (jagody, porzeczki, maliny),
- niektóre warzywa (groszek, fasolka szparagowa),
- wypieki (np. sernik, kawałek tortu),
- kruche ciasto,
- grzyby (kurki, maślaki),
- wiele gotowych dań (np. zupy, gulasz, bigos).
Do produktów, których nie należy mrozić, należą natomiast:
- wszelkie produkty zawierając dużo wody,
- nabiał (np. mozzarella, śmietana, jogurt),
- produkty zawierające skrobię (np. ugotowany ryż),
- napoje gazowane,
- jajka.
Nowoczesna chłodziarko-zamrażarka – dlaczego jest tak ważna?
Do mrożenia potrzebujesz oczywiście dobrej chłodziarko-zamrażarki. Czyli takiej, która bardzo rzadko wymaga rozmrażania, a tym samym – nie narzuca natychmiastowej konieczności wykorzystania kilku rodzajów mięs i innych produktów.
Jeśli zależy ci na tym, aby z łatwością kontrolować zbieranie się szronu i uniknąć częstego rozmrażania, wybierz urządzenia z systemami Low Frost oraz TwinTech. Pierwszy redukuje gromadzenie się lodu, drugi przedłuża świeżość produktów przetrzymywanych w lodówce. Na szczęście współcześnie produkowane chłodziarko-zamrażarki posiadające takie funkcje są ogólnie dostępne – łatwo się o tym przekonasz, przeglądając najnowszą ofertę marki Electrolux.