Przepisy na 12 wigilijnych potraw
W tym roku to Wy przygotowujecie wigilię i niestety nie macie pomysłu na potrawy? Na nas zawsze możecie liczyć, przygotowaliśmy dla Was przepisy na 12 smacznych i pachnących dań.
Tradycja głosi, iż podczas wieczerzy Wigilijnej na stole powinno znaleźć się 12 potraw. Zastanawialiście się kiedyś dlaczego jest ich akurat 12? Jedne źródła podają, że każdą potrawą dziękujemy za każdy miesiąc roku, z kolei inne głoszą, że ilość potraw powiązana jest z 12 apostołami. Istnieje także stary przesąd, według którego musimy spróbować każdego dania jeżeli chcemy, aby w przyszłym roku niczego nam nie zabrakło i aby wiodło nam się dobrze.
Samodzielnie przygotowane potrawy mają wspaniały smak, zapachu unoszącego się w domu nie zastąpią nam dania kupione w restauracji. Naprawdę warto poświęcić swój czas na gotowanie i pieczenie. To taki ważny element świąt.
Przepisy na 12 wigilijnych potraw
1. Barszcz czerwony z uszkami
źródło: http://culture.pl/en
Do przygotowania barszczu czerwonego będziecie potrzebować (na 4 porcje):
• 2 litry wody
• 700 g buraków
• 600 g żeberek
• Włoszczyznę
• 1 dużą cebulę
• 100 g suszonych grzybów
• Liść laurowy
• 2 ząbki czosnku
• 350 ml kwasu buraczanego
• Cytrynę
• Cukier
• Sól
• Pieprz
Przygotowanie:
• Buraki gotujemy do miękkości. Kiedy będą już miękkie, wyjmujemy je z wody i czekamy aż ostygną. Następnie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
• Grzyby moczymy w wodzie przez minimum godzinę.
• Żeberka, włoszczyznę, grzyby i opaloną na ogniu cebulę gotujemy na małym ogniu. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie wywar przecedzamy przez sitko.
• Do wywaru dodajemy starte buraki i gotujemy. Kiedy barszcz zacznie się gotować wciskamy sok z ½ cytryny, dodajemy posiekany drobno czosnek, kwas buraczany, cukier, sól i pieprz do smaku.
• Całość gotujemy przez kilka minut na wolnym ogniu a następnie przecedzamy przez drobne sito.
Do przygotowania uszek będziecie potrzebować (na 4 porcje):
Farsz:
• 60 g suszonych borowików bądź podgrzybków
• 1 cebulę
• 2 łyżki masła
• Sól
• Pieprz
Przygotowanie:
• Grzyby włożyć do garnka i zalać szklanką wody, przykryć pokrywką i gotować około 25-35 minut.
• Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem masła.
• Ugotowane i ostudzone grzyby drobno posiekać, dodać cebulkę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto:
• 140 g mąki
• 1 jajko
• 100 ml wody
• Sól
Przygotowanie:
• Mąkę przesiewamy na stolnicę.
• Dodajemy jajko, szczyptę soli i zagotowaną wodę.
• Całość zagniatamy, aż do uzyskania elastycznej konsystencji.
• Ciasto wałkujemy i kroimy kwadraty o bokach o długości około 4 cm.
• Na każdy kawałek nakładamy uprzednio przygotowany farsz i zawijamy uszko.
• Uszka gotujemy w dużej ilości osolonej wody ze odrobiną oleju bądź oliwy.
Własnoręczne przygotowanie uszek jest niestety trochę pracochłonne, jednak efekt smakowy jest naprawdę niesamowity.
2. Zupa grzybowa z makaronem
źródło: http://gotowaniezpasja.pl
Do przygotowania zupy grzybowej będziecie potrzebować:
• 100 g grzybów suszonych
• 1 marchewkę
• 1 pora
• 1 pietruszkę
• 1 selera
• Ziele angielskie – 3 ziarenka
• Liść laurowy
• 1 szklankę śmietany
• Sól
• Pieprz
Przygotowanie:
• Grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia grzyby przekładamy do garnka i zlewamy 1,5 litrem wody.
• Dodajemy obrane warzywa i gotujemy około 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy włoszczyznę, marchewkę ścieramy na drobnej tarce i ponownie wrzucamy do zupy.
• Jeśli grzyby są zbyt duże możecie je pokroić na mniejsze kawałki.
• Zupę doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną.
Do przygotowania makaronu będziecie potrzebować:
• 1 szklankę mąki
• 1 jajko
• Woda
• Sól
Przygotowanie:
• Mąkę przesiewamy na stolnicę.
• Dodajemy jajko, sól i wodę. Wodę wlewamy stopniowo, aż do uzyskania sprężystego ciasta.
• Ciasto pozostawiamy do lekkiego przeschnięcia a następnie wałkujemy.
• Teraz wycinamy makaron. Ciekawym pomysłem jest użycie malutkich foremek np. gwiazdek.
Zupa grzybowa z własnoręcznie przygotowanym makaronem zachwyci wszystkich zaproszonych gości.
3. Karp smażony
źródło: http://www.ninawkuchni.pl
Do przygotowania karpia smażonego będziecie potrzebować:
• Karpia
• 3 cytryny
• 5 łyżek bułki tartej
• 3 łyżki mąki pszennej
• Olej
• Sól
• Pieprz
Przygotowanie:
• Karpia należy dokładnie oczyścić i pokroić w dzwonki.
• Cytryny kroimy w paski i obkładamy nimi karpia, zostawiamy na około 30-40 min.
• Po upływie 40 minut dzwonki karpia dokładnie osuszamy i obtaczamy w mące wymieszanej z bułką i przyprawami.
• Rybę smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Uważajcie żeby karp Wam się nie przypalił.
4. Kutia
źródło: http://www.ofeminin.pl
Do przygotowania kutii będziecie potrzebować:
• 1,5 szklanki ziaren pszenicy
• 1,5 szklanki maku
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 5 łyżek miodu
• 70 g rodzynek
• 70 g migdałów
• 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
• Pszenicę należy dokładnie opłukać, zalać wrzątkiem i zostawić na noc.
• Następnego dnia rano odcedzić pszenicę, zalać świeżą wodą i gotować aż do miękkości przez nawet 3 godziny. Po tym czasie ponownie odcedzić.
• Mak należy sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zmielić przez maszynkę.
• Pszenicę, zmielony mak, pokrojone bakalie, cukier puder i miód dokładnie wymieszać. Dodać śmietankę, zmieszać i wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
5. Karp w galarecie
źródło: http://kulinarni.tvn.pl
Do przygotowania karpia w galarecie będziecie potrzebować:
• 1 kg karpia
• 50 g rodzynek
• 4 cebule
• Włoszczyznę
• 20 ml piwa
• 3 łyżki żelatyny
• 1 łyżkę masła
• 5-6 goździków
• 1/2 łyżeczki tartej skórki cytrynowej
• 2 łyżki octu
• Sól
• Pieprz
Przygotowanie:
• Karpia oczyścić, odciąć głowę i płetwy a resztę ryby pokroić w dzwonki o szerokości około 2,5 cm.
• Przygotować wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny. Następnie wywar przecedzić przez sito i dodać do niego 3 łyżki żelatyny.
• Karpia posypać solą pieprzem, roztłuczonymi goździkami i skropić 2 łyżkami octu.
• Masło rozgrzać na patelni, dodać podkrojoną w kostkę cebulę i chwilkę podsmażyć. Kiedy cebula się zeszkli wlać piwo a po chwili włożyć rybę. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
• Po upływie tego czasu wyjąć karpia a sos odparować. Do sosu dodać rodzynki oraz skórkę z cytryny.
• Karpia ułożyć na półmisku, zalać przygotowanym sosem a następnie stygnącą galaretą.
• Odstawić na kilka godzin żeby wszystko dobrze stężało.
Danie to możecie przygotować nawet dwa dni wcześniej. Pamiętajcie tylko o przechowywaniu go w lodówce.
6. Pierogi z kapustą i grzybami
źródło: https://www.calvertjournal.com
Do przygotowania pierogów będziecie potrzebować:
Ciasto:
• 0,5 kg mąki pszennej
• Pół szklanki wody
• 1 żółtko
• Sól
Przygotowanie:
• Mąkę przesiewamy na stolnicę.
• Dodajemy żółtko, szczyptę soli i zagotowaną wodę.
• Całość zagniatamy aż do uzyskania elastycznej konsystencji.
Farsz:
• Pół kilograma kiszonej kapusty
• Szklanka suszonych grzybów
• 2 cebule
• 2 łyżki bułki tartej
• Sól
• Pieprz
• Olej
Przygotowanie:
• Grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na noc, a rano grzyby odcedzamy.
• Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, dolewamy odrobinę wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
• Kapustę dokładnie odcedzamy i wyciskamy kiedy ostygnie.
• Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju.
• Grzyby i kapustę drobno kroimy bądź mielimy na grubych oczkach w maszynce do mielenia.
• Następnie dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Nasz farsz już jest gotowy. Teraz zagniatamy pyszne pierożki.
7. Kapusta wigilijna z grzybami
źródło: http://wrzacakuchnia.pl
Do przygotowania kapusty będziecie potrzebować:
• 900 g kapusty kiszonej
• 60 g suszonych borowików bądź prawdziwków
• 1 dużą cebulę
• 4 łyżki oleju roślinnego
• 1 łyżkę mąki
• Sól
• Pieprz
Przygotowanie:
• Grzyby należy dokładnie umyć, włożyć do garnka i zalać 1 szklanką ciepłej wody. Grzyby moczyć przez całą noc a następnie gotować w wodzie, w której się moczyły około 30 minut.
• Grzyby odcedzić, a wywar pozostawić. Jeżeli niektóre grzyby są zbyt duże, należy je pokroić na mniejsze kawałki.
• Kapustę opłukać chłodną wodą, dokładnie odcisnąć i posiekać. Następnie włożyć ją do garnka i zalać wywarem z grzybów. Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem około 50 min. Kontrolujcie ilość wody, aby kapusta się nie przypaliła.
• Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty i gotować jeszcze około 10 min.
• Na rozgrzanej patelni rozgrzać l łyżkę oleju i zeszklić cebulę.
• Cebulę i grzyby dodać do kapusty, doprawić do smaku i po chwili zdjąć z ognia.
• Do kapusty z grzybami możecie także przygotować zasmażkę, wszystko zależy od Waszych preferencji smakowych.
8. Ryba po grecku
źródło: http://www.calzonella.com
Do przygotowania ryby po grecku będziecie potrzebować :
• 900 g filetów białej ryby mrożonych lub świeżych
• 4 marchewki
• 1 pietruszkę
• 0,5 selera
• 1 dużą cebulę
• 1 małego pora (biała część)
• 3 szklaki wody
• Ziele angielskie – 3 ziarenka
• Liść laurowy
• 100 g koncentratu pomidorowego
• Sól
• Pieprz
• Słodką papryka
• 100 g koncentratu pomidorowego
• Olej
Przygotowanie:
• Filety rybne dokładnie osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem.
• Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 15 minut. Pod koniec gotowanie doprawić solą, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
• Rybę obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem i smażyć na rozgrzanym oleju.
• Cebulę pokroić w paseczki, zeszklić na patelni, dodać ugotowane warzywa oraz koncentrat pomidorowy wymieszany z wywarem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
• Rybę przełożyć do naczynia, ułoży na niej przygotowane warzywa.
• Danie należy ostudzić i schłodzić w lodówce.
• Rybę po grecku można udekorować świeżymi ziołami np. natką pietruszki.
9. Paszteciki z kapustą i grzybami
źródło: http://figowesmaki.blox.pl
Do przygotowania pasztecików będziecie potrzebować:
Farsz:
• 500 g kiszonej kapusty
• 1 dużą cebulę
• 60 g suszonych grzybów
• 2 łyżki oleju
• Sól
• Pieprz
Przygotowanie
• Grzyby zalać wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia grzyby gotować w tej samej wodzie. Po upływie 20 minut odcedzić, ale nie wylewać wywaru. Grzyb pokroić na mniejsze kawałki.
• Kapustę przepłukać, dokładnie odcisnąć i posiekać na mniejsze kawałki. Przełożyć ją do garnka i zalać wywarem z grzybów.
• Kapustę gotować około 50 minut, co jakiś czas sprawdzać ilość wody.
• Cebulę zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem.
• Cebulę oraz grzyby dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem. Całość ponownie zagotować.
Ciasto:
• 500 g mąki pszennej
• 25 g świeżych drożdży
• 250 ml mleka
• 1/4 szklanki oleju
• 2 jajka
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
• Najpierw należy przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
• Następnie w misce umieścić pozostałą mąkę, resztę mleka, jajko, sól, olej oraz dodać podrośnięte droższe.
• Całość dokładnie wymieszać, aż do powstania gładkiego, jednolitego ciasta.
• Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę – mniej więcej do podwojenia objętości.
• Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 0, 5 cm. Wykroić 4 paski i na każdy z nich nałożyć równomiernie farsz.
• Każdy kawałek zwinąć w rulon i zlepić na całej jego długości. Rulon pokroić na mniejsze kawałki, które będą miały około 4-5 cm.
• Paszteciki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 20 minut aż do wyrośnięcia.
• Jeżeli masz ochotę możesz posmarować je jajkiem i posypać kminkiem bądź czarnuszką.
• Paszteciki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut.
10. Sałatka śledziowa
źródło: https://www.kwestiasmaku.com/
Do przygotowania sałatki śledziowej będziecie potrzebować:
• 250 g filetów śledziowych
• 1 cebulę
• 1 łyżkę soku z cytryny
• 3 buraki
• 4 ogórki kiszone
• 4 ziemniaki
• 4 jajka
• 150 g sera żółtego
• 2 łyżki musztardy ziarnistej
• Majonez
• 4 łyżki oleju rzepakowego bądź lnianego
• Pieprz
• Pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
• Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny.
• Cebulę posiekaną w drobną kosteczkę i musztardę dodać do śledzi. Doprawić pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
• Śledzie przełożyć do ładnej, szklanej salaterki i posmarować majonezem.
• Buraki gotować przez około 1,5 godziny – wszystko zależy od wielkości buraków.
• Ziemniaki w mundurkach gotować do miękkości.
• Warzywa odcedzić i ostudzić.
• Ziemniaki należy obrać ze skórki, pokroić w niezbyt małą kostkę. Doprawić je solą oraz pieprzem a następnie równomiernie rozłożyć na warstwie śledzia.
• Pokrojone w kostkę ogórki kiszone ułożyć na ziemniakach i posmarować majonezem.
• Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć je do salaterki i posmarować ostatnią warstwą majonezu.
• Ugotowane na twardo i posiekane drobno jajka dodać do sałatki.
• Wierzch udekorować startym serem żółtym oraz pokrojonym drobno szczypiorkiem.
11. Kompot z suszu
źródło: https://www.medme.pl
Do przygotowania kompotu będziecie potrzebować:
• 1 kg suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki)
• 4 litry wody
• Cukier do smaku
• Kilka goździków
• Laska cynamonu (opcjonalnie)
• Jabłko
Przygotowanie:
• Owoce przełożyć do dużego garnka i zalać wodą. Pozostawić na około poł godziny.
• Do garnka dodać cynamon oraz goździki. Gotować na małym ogniu do momentu aż owoce będą miękkie.
• Następnie dodać cukier oraz obrane i pokrojone w ósemki jabłko. Całość jeszcze chwilkę pogotować.
• Jeżeli kompot jest zbyt słodki możecie go doprawić sokiem z wyciśniętej cytryny.
Pamiętajcie jeśli owoce suszone kupujecie w sklepie, zwróćcie uwagę żeby były one naprawdę suszone a nie wędzone.
12. Sernik
źródło: http://w-spodnicy.ofeminin.pl
Do przygotowania sernika będziecie potrzebować:
• 750 g twarogu
• 250 g masła
• 250 g cukru
• 3 jajka
• 100 g kaszy manny
• Opakowanie budyniu waniliowego
• Skórkę skórki startej z cytryny
• Łyżeczkę proszku do pieczenia
• Szczyptę soli
Przygotowanie:
• Twaróg należy zmielić w maszynce do mielenia.
• Masło z cukrem, żółtkami oraz skórką z cytryny utrzeć na gładką masę.
• Kaszę mannę wymieszać z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać do otrzymanej masy i dokładnie wymieszać.
• Nie przerywając mieszania dodawać partiami zielony wcześniej twaróg.
• Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, którą następnie połączyć z masą serową.
• Całość przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
• Piec w temperaturze około 180 C przez godzinę.
Wykonanie tych dwunastu wigilijnych potraw jest jednak bardzo czaso i pracochłonne. Dlatego najlepiej przygotowuje się je w większym gronie, razem z rodziną. Możecie zaangażować również najmłodszych. Przygotowywanie Wigilii i nakrywanie do stołu to świetna atrakcja dla dzieci, która umili im oczekiwanie na pierwszą gwiazdkę 🙂