4 świetne przepisy na domowe fast foody
Fast foody kojarzą nam się z szybkim, ociekającym tłuszczem jedzeniem na mieście. Bez wątpienia nie mają one zbyt wiele wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Po słonej porcji frytek, hamburgerze i napoju gazowanym nasz żołądek woła o pomoc. Nie tylko kobiety w ciąży i dzieci powinny unikać takiego jedzenia, ale wszystkie osoby, które chcą się cieszyć dobrym samopoczuciem. Ale czy naprawdę fast foody muszą być niezdrowe? Wcale nie! Mogą to być, pyszne i zdrowe dania, którymi będziecie zajadać się w gronie rodzinnym, a dzieci na pewno będą przeszczęśliwe. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy najsmaczniejsze przepisy na domowe fast foody.
1. Pizza na orkiszowym spodzie
źródło https://yummyaddiction.com/
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy
- szklanka ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
Przykładowe dodatki
- 5 malinowych pomidorów
- kilka pomidorków koktajlowych
- kulka sera mozarella
- salami /szynka parmeńska
- garść świeżej rukoli
- garść świeżej bazylii
- ząbek czosnku
Wykonanie
Do miski wlewamy pół szklanki ciepłej wody, wsypujemy cukier i dodajemy pokruszone drożdże. Całość dokładnie mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie powstaje zaczyn. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy oliwę i wyrośnięte już drożdże. Zaczynamy wyrabiać ciasto, zagniatamy wszystkie składniki i dolewamy powoli pozostałą wodę. Kiedy ciasto będzie już elastyczne, formujemy kulkę, wkładamy ją do miski, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Ciasto do podwojenia swojej objętości potrzebuje około 1 godziny. Po upływie tego czasu, ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich wałkujemy, układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy na 15-20 minut.
Pomidory malinowe sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich czosnek oraz bazylię. Całość blendujemy aż do uzyskania gładkiego sosu. Kiedy nasze placki już wyrosną, smarujemy je pomidorowym sosem, układamy pokrojoną w drobne kawałki mozarellę, szynkę parmeńską oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220oC piekarnika i pieczemy przez 13-15 minut. Po wyjęciu pizzy z piekarnika układamy na niej świeże liście rukoli.
2. Zdrowe hamburgery
źródło: https://www.hiddenvalley.com
Składniki:
- 2 bułki (najlepiej ciemne, razowe)
- 200 g mięsa z indyka
- 1 cebula
- oregano
- suszony, sproszkowany czosnek
- kilka liści sałaty
- pomidor
- ogórek kiszony
- 150 ml jogurtu naturalnego
- łyżka musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso mielimy i przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oregano, czosnek, sól i pieprz. Formujemy dwa kotleciki. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy odrobinę oleju. Kotlety smażymy z obu stron po kilka minut. W tym czasie bułki kroimy na pół i wstawiamy do nagrzanego do 160 C piekarnika na 3 minuty tak, aby pogrzały się i zarumieniły. Jogurt mieszamy z musztardą i tak powstałym sosem smarujemy każdą z połówek bułki. Układamy liść sałaty, usmażonego kotleta, plaster pomidora, pokrojonego ogórka kiszonego i przykrywamy drugą połówką bułki. Smacznego!
3. Frytki warzywne
źródło: https://www.buzzfeed.com
Dzieci wręcz uwielbiają frytki, dlatego zamiast ociekających tłuszczem ziemniaków, przygotujcie im pyszne a jednocześnie zdrowe frytki z innych warzyw.
Składniki:
- seler
- korzeń pietruszki
- marchewka
- bataty
- oliwa
- tymianek
- szczypta soli
- pieprz
Wykonanie:
Warzywa obierzcie i pokrójcie w słupki. Przełóżcie do miski, wlejcie odrobinę oliwy, dodajcie tymianek, szczyptę soli i pieprz. Dokładnie wymieszajcie i przełóżcie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Do nagrzanego do 180oC piekarnika, włóżcie blachę z frytkami i pieczcie około 30 minut. Pamiętajcie użyjcie tylko odrobinkę tłuszczu, im mniej, tym lepiej.
Frytki możecie podać z sosem jogurtowo czosnkowym, bądź jogurtowo ziołowym.
4. Zdrowa tortilla z kurczakiem
źródło: https://www.iheartnaptime.net/
Składniki na 4 porcje
Tortilla:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki mąki pszennej luksusowej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 pierś z kurczaka
- mieszanka sałat
- pomidorki koktajlowe
- 1 czerwona cebula
- oliwa z oliwek
Sos:
- jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, olej oraz połowę ilości ciepłej wody. Całość dokładnie wyrabiamy, w trakcie dodając pozostałą wodę – tyle ile będzie potrzeba. Ciasto dzielimy na cztery części, formujemy małe kuleczki, które przykrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy, żeby odpoczęło. W tym czasie pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na pół, a cebulę w piórka. Jogurt naturalny mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem. Przygotowane wcześniej kuleczki, wałkujemy tak, aby otrzymać okrągłe placki wielkości patelni, na której będziemy je smażyć. Patelnie rozgrzewamy i smażymy tortille, do momentu aż pojawią się charakterystyczne pęcherze. Pamiętacie, nie używamy tłuszczu. Upieczoną tortillę przekładamy na talerz i od razu nadajemy jej kształt, zwijamy ją w rulon. Po chwili rozwijamy, nakładamy na nią sałatę, kurczaka, pomidorki koktajlowe, cebulę i polewamy naszym dipem jogurtowo czosnkowym. Całość zwijamy i delektujemy się pysznym sakiem.
Jak widzicie jest wiele przepisów na zdrowe i smaczne fast foody, po których nie będziecie czuć się ociężali, a wręcz przeciwnie, nabierzecie nowej siły i energii. Dzięki temu zamiast po posiłku siedzieć na kanapie, wybierzecie się razem na warsztaty rodzinne, pójdziecie na spacer lub pogracie w dwa ognie 🙂