Prosty przepis na zakwas do wielkanocnego żurku
Mamy sprawdzony i szybki przepis na zakwas do wielkanocnego żuru. Na takiej bazie świąteczne danie główne będzie smakować wyśmienicie! Samodzielnie zrobiony zakwas jest o niebo lepszy niż barszcz kupiony w sklepie.
atelier.intermarche.pl
Przepis na zakwas
Składniki:
– 1 szklanka mąki żytniej
– 1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
– 2-3 ząbki czosnku
– skórka od chleba
- Składniki połącz i odstaw na ok. 3-4 dni w ciepłym miejscu. W tym czasie mąka opadnie na dno.
- Naczynie przykryj gazą.
- Raz dziennie przemieszaj zakwas.
- Do przygotowania zakwasu najlepiej użyj naczynia kamionkowego lub glinianego. Możesz też użyć wyparzonego słoika.
- Jeśli chcesz uzyskać nieco bardziej kwaskowaty smak, odstaw zakwas na dłuższy czas, maksymalnie do 6 dni.
- Zakwas możesz również przelać i trzymać w lodówce przez około 10 dni.
www.tesco.pl
Barszcz biały czy żurek? Jak je odróżnić?
Żurek i barszcz biały wyglądają i smakują podobnie. Podstawową różnicą jest zakwas, z którego zostały przygotowane. Żurek jest zrobiony na bazie mąki żytniej, a barszcz biały na bazie mąki pszennej.
Barszcz gotujemy na kiełbasie białej i włoszczyźnie, możemy dodać również ziemniaki. Zagęszczamy go śmietaną, by uzyskać gęstą, kremową konsystencję.
Żurek gotujemy na wędzonce i wędzonej kiełbasie. Nie zagęszczamy go, ponieważ powinien mieć rzadką konsystencję.
Życzymy smacznego! 🙂