Ciąża w wege stylu
Ostatnio dieta wegetariańska stała się bardzo popularna. Wpłynęły na to ekologia, humanitaryzm, a takźe kierowanie się modą. Każdy wegetarianin spotyka się z mnóstwem pytań związanych ze swoją dietą, które często bywają męczące. Jednym z kluczowych pytań zaraz po: „Nie jesz mięsa, więc co jesz?” jest pytanie
o to, czy „zrezygnujesz ze swojej diety podczas ciąży”?
„Nie jesz mięsa i to dlatego”
Pytanie wydaje się dość ciekawe, szczególnie że według wielu osób dieta wegetariańska jest dużym ograniczeniem i prowadzi do różnych chorób – z niedożywieniem na czele. Warto zaznaczyć, że osoby jedzące mięso regularnie, również mają anemię czy zawroty głowy. Gdy zdarza się to wegetariance, odpowiedź jest tylko jedna: „Nie jesz mięsa i to dlatego”.
Zrezygnować z wegetarianizmu dla dobra dziecka?
Dieta wegetariańska w ciąży budzi olbrzymie kontrowersje, szczególnie u osób które nie mają zbyt wielkiej wiedzy na temat takiego sposobu żywienia. Przyszłe mamy często patrzą nieprzychylnym okiem na koleżanki, które nie zrezygnowały ze swojej diety uważając je za egoistki. Warto obalić mit, że ciąża wiąże się automatycznie z porzuceniem wszystkich swoich dotychczasowym przekonań, ideologii i zwyczajów dla dobra dziecka. Oczywiście zdrowy maluch to priorytet dla każdej matki, lecz błędem jest myślenie, że odrzucenie mięsa na rzecz warzyw podczas ciąży będzie dla niego gorsze niż faszerowanie się słodyczami czy napojami gazowanymi. Nie możemy zapominać o tym, że prawidłowe żywienie w ciąży nie polega na tym, by jeść dużo – za dwoje, lecz jeść rozsądnie. Wegetarianka nie musi z niczego rezygnować, by być dobrą i przykładną matką. Wystarczy, że jej dieta będzie zawierała wszystkie potrzebne składniki pokarmowe.
Czym możesz zastąpić mięso?
Zawsze swój plan żywnościowy należy skonsultować z lekarzem, który pomoże nam dobrać właściwe pokarmy i sprawić, że nasze zwyczaje żywieniowe zagwarantują właściwy rozwój dziecka.
- Zadbaj o to, by Twoja dieta zawierała odpowiednią ilość pełnowartościowego białka, które jest budulcem organizmu. Jest to niezastąpiony składnik, dzięki któremu Twoje dziecko może rosnąć i prawidłowo się rozwijać. Takie białko oraz niezbędną witaminę B12 znajdziesz w jajkach oraz mleku, które w odpowiednich ilościach zaspokoją całkowite zapotrzebowanie. Warzywa strączkowe są również doskonałym ich źródłem, ale spożywanie tego typu pokarmów może być dosyć uciążliwe ze względu na wzdęcia i uczucie ciężkości.
- Bardzo istotne w ciąży jest również żelazo, które znajdziemy zarówno w mięsie jak i produktach roślinnych. Wprawdzie żelazo hemowe – to pochodzące od zwierząt – jest lepiej przyswajalne, lecz nie zmienia to faktu, że na diecie wegetariańskiej również możemy je pozyskać z pokarmów. Wystarczy, że poprawimy jego wchłanianie łącząc produkty bogate w żelazo z tymi, które zawierają witaminę C (np. pomidory czy papryka), a nasza dieta nie będzie niczym odbiegać od tej powszechnie stosowanej.
- Nie może oczywiście zabraknąć wzmianki o kwasie foliowym, który odgrywa dużą rolę w organizmie kobiet w ciąży. Odpowiedni kwas foliowy znajdziesz bananach, zielonych warzywach liściastych, czy owocach cytrusowych. Wybór jest ogromny.
Natura dała nam niepohamowane możliwość, wystarczy tylko mądrze z nich korzystać, by osiągnąć zamierzony efekt. Będąc wege mamą musisz pamiętać o tym, aby twoje posiłki były urozmaicone, dbać o to żeby na twoim talerzu gościły witaminy i mikroelementy oraz pić dużo wody, która oczyszcza, nawilża i poprawia samopoczucie. Dieta wegetariańska kobiety w ciąży powinna opierać się na kaszach, pełnoziarnistych makaronach, ryżach oraz pestkach, nasionach i orzechach oraz nabiale. Tyle i aż tyle wystarczy, by zarówno przyszła mama jak i jej dzidziuś mieli się doskonale przez cały okres ciąży.
O powrocie do formy po ciąży napisaliśmy TUTAJ.