Co upiec na grillu dla dzieci?
Piękna i słoneczna pogoda, bez wątpienia zachęca nas do wyjścia z domu. A rodzinny obiad na świeżym powietrzu, to naprawdę świetny pomysł. Jest to również bardzo dobry sposób, który zachęca dzieci do zjedzenia całej porcji obiadu. Na pewno nie raz zastanawialiście się co podać najmłodszym na rodzinnym grillu, jakimi daniami zastąpić tłustą kiełbasę, jak urozmaicić posiłki, żeby chciały zjeść je dzieci. Mamy dla Was kilka propozycji.
Rodzaje grilla
Wybór grilli jest naprawdę duży. Jeśli mieszkasz w bloku, a w pobliżu nie ma miejsca, w którym można zorganizować piknik, możesz zdecydować się na zakup grilla elektrycznego, który idealnie sprawdzi się na balkonie bądź na tarasie. Jeżeli jednak posiadasz ogród, podwórko bądź znasz fajną polanę, na której można rozpalić grilla, to bez wątpienia powinnaś wybrać ten tradycyjny, węglowy grill. W supermarketach, dostępne są również jednorazowe, przenośne grille, które idealnie sprawdzą się, jeśli zależy Ci na jednorazowym pikniku i nie chcesz wydawać na sprzęt więcej niż 10-15zł.
Pamiętajcie, aby jedzenia nie kłaść bezpośrednio na ruszcie! Zaopatrzcie się w aluminiowe tacki, bo dym, który trafia bezpośrednio do pożywienia może być szkodliwy. A takie tacki to naprawdę nieduży wydatek.
Co upiec na grillu dla dzieci ?
Polacy uwielbiają grillowaną kiełbaskę, karkówkę czy też kaszankę. Jednak bez wątpienia nie są to dania, które powinny jeść dzieci.
Bardzo dobrym pomysłem jest rozpoczęcie grillowania od przystawek, które dzieci mogą podjadać w trakcie zabawy.
Grillowane buraki
Buraki należy dokładnie umyć i owinąć w folię aluminiową. Pieczemy na grillu około godziny, jednak czas pieczenia zależy od ich wielkości i gatunku. Następnie kroimy je w plastry i delikatnie skrapiamy oliwą.
źródło: lovemyfood.nl
Grillowane warzywa pokrojone w słupki
Chrupiące paluszki warzywne, to naprawdę wspaniała przekąska. Marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa, seler naciowy czy szparagi, to moc witamin, które bardzo potrzebne są zarówno dzieciom jak i dorosłym. Warzywa należy obrać, pokroić w słupki i piec na tacce aluminiowej do miękkości.
źródło: healthyassfood.tumblr.com
Grillowana cukinia
Cukinię należy dokładnie umyć i pokroić w grube plastry. W trackie pieczenia, cukinia zacznie puszczać sok, wiec co jakiś czas odwracajcie ją na drugą stronę.
źródło: damndelicious.net
Wszystkie warzywa wspaniale smakują i komponują się z różnego rodzaju, zdrowymi sosikami.
Sos jogurtowo-ziołowy
źródło: acouplecooks.com
Składniki:
- Opakowanie jogurtu naturalnego (wybierzcie ten, który w swoim składzie nie ma mleka w proszku)
- Ząbek czosnku
- Bazylia
- Pietruszka bądź koperek
Wykonanie:
Zioła i czosnek należy drobno posiekać i dokładnie wymieszać z jogurtem naturalnym.
Sos tzatziki
Składniki:
- Jogurt (pamiętajcie, kupcie ten bez mleka w proszku)
- Ogórek zielony
- Sól pieprz
Wykonanie:
- Ogórka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszkamy z jogurtem i przyprawami.
Takie dipy to szybki i przepyszny dodatek do grillowanych warzyw.
Dania główne z grilla
Po przystawkach, przekąskach nadszedł czas na danie główne, na danie na które wszyscy czekają.
Pierś z kurczaka w ziołach i warzywach
Składniki
- Pierś z kurczaka
- Zioła (oregano, rozmaryn bądź bazylia)
- Oliwa z oliwek
- Musztarda
- Miód
- Warzywa (papryka, cukinia, szparagi)
Wykonanie:
Oliwę z oliwek, musztardę i odrobinę miodu dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy drobno pokrojone zioła. Tak przygotowaną marynatą, smarujemy pierś z kurczaka. Tak zamarynowane mięsko, powinno poleżeć minimum 3 godziny w lodówce. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w plastry, słupki – całkowita dowolność. Mięso wraz z warzywami zawijamy w folię aluminiową bądź też kładziemy bezpośrednio na tacce i pieczemy na grillu do miękkości. Wspaniałym dodatkiem, który bez wątpienia uwielbiają wszystkie dzieci jest kukurydza. Takie danie polecamy wszystkim dzieciom, tym mniejszym i tym nieco starszym!
źródło: diethood.com
Łosoś z soczystą cytryną
Składniki
- Świeży łosoś
- Cytryna
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Wykonanie
Łososia należy dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w kawałki. Przyprawy wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i tak przygotowaną marynatą trzeba dokładnie posmarować łososia. Rybkę pieczemy w foli aluminiowej około 12-15 minut. Zbyt długo pieczony na grillu łosoś może stać się suchy, dlatego warto w tym przypadku pilnować czasu. Po upieczeniu rybę można skropić jeszcze odrobiną soku z cytryny bądź też soku z limonki.
źródło: therecipecritic.com
Szaszłyki z grilla
Oj szaszłyki z grilla lubią chyba wszystkie dzieci! A na patyczki, możecie nadziać wszystko na co macie tylko ochotę! Kawałki kurczaka, indyka, pieczarki, cebulka, papryka, kukurydza czy też brukselka, sprawdzą się idealnie! Szaszłyki wspaniale komponują się z sosem jogurtowo ziołowym bądź też sosem tzatziki.
źródło: aspicyperspective.com
Jeśli dziecko nie przepada za warzywami, możecie spróbować je jakoś zachęcić. Czasami wystarczy naprawdę bardzo prosty i szybki pomysł, aby Wasze pociechy przekonały się do jedzenia warzyw. Żabki z papryk to naprawdę strzał w dziesiątkę!
źródło: thehomesteadsurvival.com/
Desery z grilla
A kto powiedział, że na grillu nie można przyrządzić słodkich deserów?
Ananas z grilla to zdrowy i smaczny deser, który będą się zajadały wszystkie dzieci.
Składniki:
- Świeży ananas
- Lody
Wykonanie:
Ananasa należy dokładnie obrać, wydrążyć środek i pokroić w plastry. Owoc pieczemy oczywiście na tacce aluminiowej, należy pamiętać, aby przewracać go co jakiś czas. Grillowane plastry ananasa są przepysznym deserem, jednak można podać je także z gałką lodów. Smak waniliowy wspaniale skomponuje się ze smakiem tego egzotycznego cytrusa.
źródło: honestlyyum.com
Jak widać, grill to nie tylko kiełbasa i karkówka. W przygotowywaniu dań dla dzieci liczy się także kreatywność. Mamy nadzieję, że na kolejnej rodzinnej imprezie na świeżym powietrzu będzie jedno z dań, które Wam zaproponowaliśmy. Dzieciaki będą zachwycone 🙂
Ananas na grillu REWELACJA. Dzięki!
W idealnym momencie daliście artykuł na facebooku 🙂 Właśnie siedzę nad listą zakupów! :):)