Pyszne przekąski na wycieczkę rowerową i piknik w plenerze
Jesienna wycieczka rowerowa to wspaniały pomysł na aktywne spędzenie czasu na świeżym powietrzu. Jazda na rowerze to nie lada wysiłek, dlatego warto zadbać o smaczne przekąski i napoje, które dodadzą Wam siły i energii. Jedzenie, które zabierzecie na taką wycieczkę nie powinno być zbyt tłuste ani także nie może ociekać sosem. Do rowerowego koszyka warto spakować coś smacznego, ale i zdrowego.
Wycieczka rowerowa to także wspaniała okazja do zwiedzania okolicy, szukania miejsc rozrywki dla całej rodziny. Po takich atrakcjach piknik na świeżym powietrzu będzie najlepszym zwieńczeniem dnia.
Jaki napój zabrać na wycieczkę rowerową? Domowy napój izotoniczny!
Profesjonalni kolarze, zawsze wzmacniają się napojem izotonicznym, który bazuje głównie na soli. Możecie go kupić w sklepie spożywczym, jednak przygotowanie izotoniku w domu to naprawdę nic trudnego! A z całą pewnością jest on o wiele zdrowszy i może nawet smaczniejszy.
DOMOWY NAPÓJ IZOTONICZNY
Składniki:
- 500 ml wody
- 2-3 łyżki miodu
- szczypta soli (najlepiej himalajskiej)
- sok z połówki cytryny bądź z połówki pomarańczy
Wykonanie
Miód należy rozpuścić w wodzie, dodać sól oraz sok z owoców. Całość dokładnie wymieszać i przelać do butelki. Napój najlepiej pozostawić na noc w lodówce.
LEMONIADA
Na wycieczkę rowerową możecie także przygotować pyszną, pachnącą lemoniadę.
źródło: https://www.aprettylifeinthesuburbs.com
Składniki:
- 1 litr wody mineralnej
- kilka listków mięty
- sok z cytryny
- łyżka cukru trzcinowego
Wykonanie:
Listki mięty ucieramy wraz z cukrem trzcinowym w moździerzu. Następnie całość przekładamy do butelki, dodajemy sok z cytryny, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy.
Najlepsze przekąski na wycieczkę
Przygotowaliśmy dla Was także kilka przepisów na smaczne przekąski, które możecie ze sobą zabrać na wycieczkę rowerową. Są proste w przygotowaniu, nie zawierają zbyt wielu składników i łatwo je podzielić. Do tego są pożywne i świetnie smakują!
DOMOWE BATONIKI OWSIANE
źródło: http://food-4tots.com/
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- suszone morele
- rodzynki
- pestki dyni
- pestki słonecznika
- jagody goji
- żurawina
Tak naprawdę to trzy pierwsze składniki (banan, płatki owsiane, miód) stanowią fundament batonika, a pozostałe możecie dodawać według własnych preferencji smakowych.
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, najlepiej keksówki. Całość dokładnie przygniatamy i wygładzamy. Pieczemy przez około 20 min w temperaturze 180 C. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy a następnie kroimy na kawałki nasze pyszne i zdrowe batoniki.
CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BORÓWKAMI
źródło: http://www.runningwithspoons.com/
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki dowolnego oleju
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao
- borówki
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Jeśli nie macie mąki owsianej, możecie po prostu zmielić płatki owsiane. W drugiej misce mieszamy mleko, jajko oraz olej. Następnie mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy owoce. Ciasto przelewamy do foremek i pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku przez około 20 minut.
QIUCHE Z WARZYWAMI
źródło: http://www.thekitchn.com/
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- ok. 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 50 ml zimnej wody
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 1 cebula
- ½ papryki czerwonej
- ½ średniej cukinii
- kilka plasterków suszonych pomidorów w oleju
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2-3 oleju
- świeże zioła
- sól, pieprz
Składniki na zalewę:
- białko + jajko
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ciasto:
Masło siekamy nożem razem z mąką, staramy się zrobić to w miarę szybko. Pod koniec dodajemy żółtko, wodę i sól. Całość wyrabiamy dłońmi, również możliwie jak najszybciej. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po upływie tego czasu, rozwałkowujemy je i przekładamy do formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Farsz:
Cebulę, cukinię i paprykę kroimy w drobne kawałeczki (kostka, paseczki) i dusimy aż do miękkości. Następnie dodajemy suszone pomidory, świeże zioła, sól i pieprz. Jeśli pojawił się nadmiar wody, zdejmujemy przykrywkę, aby wodę odparować.
Upieczone ciasto wypełniany farszem i zalewamy dobrze wymieszanym jajkiem doprawionym solą i pieprzem, całość posypujemy parmezanem.
Quiche zapiekamy w piekarniku przez ok. 10-15 minut w temp. 180 C.
*****
Tak przygotowane dania są łatwe do zapakowania, nie zajmują dużo miejsca, można je przewozić. Nie wymagają także zabierania ze sobą całej zastawy obiadowej.
Jeśli już wiecie co zabrać na wycieczkę rowerową, nie pozostaje nic innego jak przygotować sprzęt, ustalić trasę wycieczki i ruszać w drogę. Piękna polska jesień to także wspaniała pora na rodzinne podróżowanie. Nie zmarnujcie takich widoków! A jeśli pogoda nie dopisze, poszukajcie także wydarzeń dla dzieci organizowanych w okolicy (niekoniecznie na świeżym powietrzu). Tam też przydadzą się takie przekąski 🙂