To co jemy kształtuje naszą przyszłość
To, co jemy i jak zdobywamy nasze jedzenie, kształtuje naszą przyszłość. Reżyser filmowy James Cameron wraz z żoną Suzy Amis Cameron uruchomili plantację organicznego białka grochu w Saskatchewan. Obiekt ten będzie głównym producentem organicznego białka grochu w Ameryce Północnej.
Na konferencji prasowej Cameron powiedział, że nie jest „nieczuły” na przemysł hodowlany, ale interesuje się wpływem rolnictwa zwierzęcego na środowisko i chciałby pomóc zmniejszyć spożycie mięsa i emisję gazów cieplarnianych.
Zmiany klimatyczne, pogoda, niestabilność produkcji żywności i wzrost liczby chorób niezakaźnych (na przykład cukrzyca i podwyższone ciśnienie krwi), które stały się głównymi przyczynami przedwczesnej śmierci na całym świecie, wymagają, abyśmy zwracali uwagę na to co jemy.
Odżywiani roślinami
W ubiegłym roku przygotowali wraz z Impossible Burger jedzenie, w którym białka roślinne przypominały i zastępowały wołowinę. Ludzie mogą lepiej żyć, stosując dietę opartą na roślinach.
Badanie przeprowadzone w 2016 roku wykazało, że 17 procent Amerykanów stosuje dietę wyłącznie roślinną, podczas gdy kolejne 60 procent ogranicza produkty mięsne. Podobne trendy mają miejsce w Europie i Azji. Wysokie spożycie mięsa i tłuszczów nasyconych, wiąże się z rosnącym obciążeniem chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i niektóre nowotwory.
Globalne systemy żywnościowe w coraz to większym stopniu generują poważne koszty ludzkie, społeczne, środowiskowe i ekonomiczne. Aby zwiększyć wydajność, produktywność i zyski, zintensyfikowaliśmy i zmechanizowaliśmy procesy rolnicze, w tym hodowlę roślin i zwierząt. W rezultacie, nasze nawyki żywieniowe i konsumpcyjne stały się głównymi czynnikami napędzającymi zmiany klimatyczne, utratę różnorodności biologicznej, erozję gleby, wylesianie i wyczerpywanie zasobów rybnych.
Modyfikacja żywności
Zarówno Organizacja Narodów Zjednoczonych jak i Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa wzywają do reformy systemów żywnościowych i rolniczych. Zebrane dowody wskazują na potrzebę ograniczenia intensywnego chemicznie rolnictwa, intensywnej produkcji zwierzęcej, masowej produkcji i masowej sprzedaży ultra-przetworzonej żywności.
Krótko mówiąc, opowiadają się za bardziej zrównoważoną dietą na całej planecie. Zrównoważone diety dążą do osiągnięcia pozytywnych rezultatów dla ludzi, zwierząt i planety.
W niedawnym raporcie IPES-Food i Global Alliance for the Future of Food przedstawiły wiele przykładów, w jaki sposób żywność wpływa na nasze życie. Wzywają one rządy, przemysł i konsumentów do budowania większej integralności systemów żywnościowych poprzez stosowanie rzetelnych podejść.
Interesujące możliwości
Maple Leaf Foods, największy dystrybutor mięsa w Kanadzie, rozszerzył swoją linię produktową o roślinne produkty białkowe. Firma oferuje produkty mięsne oparte na ziarnie i wegańskim serze. To może mieć duży wpływ na zdrowie nasze i naszych dzieci.
Nasza przyszłość może być lepsza, czystsze powietrze, czystsza woda i gleby, a także zdrowszy i bardziej sprawiedliwy styl życia. Zwróćmy uwagę na to co jemy!
źródło: https://www.independent.co.uk